Sagt om mig

Mitt manus hade fått en del positiva refuseringar från olika förlag när jag kontaktade Hélène för att få en utomstående, proffsig blick på det inför en sista redigering, som förhoppningsvis skulle ta manuset ända i mål. Och så blev det! Hélène tog sig an min text med varm hand och kunnigt öga. Hon läste den varsamt och uppmärksamt, med fokus på att tydligare få fram det som redan fanns där. Hennes konkreta, smarta förslag visade mig åt rätt håll och hennes engagemang gav mig energin att ta mig an min berättelse igen. Vid nästa inskick till förlag blev manuset antaget!
Emma Gustafsson

 

Jag anlitade Helene tidigt i processen för Åka Hem, som drygt ett och ett halvt år senare blev antaget av Bazar förlag.

 Åka Hem var mitt första försök att skriva en roman, och att få Helenes feedback på råmanuset tidigt i processen var ovärderligt. Hon gav mig inte bara pepp och uppmuntrande ord, men också konkreta och handfasta råd på hur jag kunde utveckla både dramaturgi och karaktärer. Jag rekommenderar varmt Helene.
Sonia Hussain

Jag anlitade Helene för mitt manus Linn & Gösta som därefter blev antaget av Lind & Co. Helene är den tredje lektören jag arbetat med och jag kommer att fortsätta med det. Hon är kunnig, idérik och ger tydlig och ärlig återkoppling utan att skjuta sönder idén eller ens eget självförtroende. Tvärtom har hon varit delaktig genom hela processen samt även efter att manuset blivit antaget med ett genuint intresse att följa hur den bok hon varit med och förbättrat utvecklas och mottas på marknaden. Jag rekommenderar Helene både som första lektör och till den som provat några tidigare och inte fått ut så mycket av det i form av konkreta förslag och det helhjärtade stöd en författare kan behöva.
Magnus Tyrgrim​

Hélène är fantastisk som lektör.
Rak och tydlig med förmåga att ge feedback på ett varmt och vänligt sätt. Hon peppar, ger råd och inspirerar mig att vilja skriva vidare och utveckla mina manus.  Saligt uppdrag och uppföljaren Rörigt uppdrag blev båda antagna av ett förlag och i kommande bokprojekt ser jag verkligen fram emot att få jobba med Hélène igen!
Åse Åsenlund

Utan Hélènes hjälp hade min första skönlitterära bok aldrig sett dagens ljus. Det var läskigt att skicka iväg sin ”baby” men med varsam hand tog hon sig an det stora arbetet att läsa mitt halvfärdiga manus. Efter att ha läst hennes gedigna lektörsutlåtande hade jag verktygen att förfina och färdigställa manuset som nu kommer få minst en uppföljare. Jag rekommenderar henne varmt till alla som kört fast eller vill ha ett proffsigt utlåtande om sitt skrivande. För mig var det ovärderligt!
Anna Voltaire

Inför mitt första skönlitterära manus gjorde jag ett urval bland lektörer på den svenska marknaden. Valet av Hélène kunde inte varit bättre. Hennes effektiva sätt att arbeta och hennes förmåga att lyfta frågor, vända och vrida på hur saker framställs, har lett fram till ett slutligt manus där språket, gestaltningen och karaktärerna har fått samspela med den historiska miljön på ett fint och balanserat sätt. Jag kan varmt rekommendera Hélène för den som just börjat skriva eller den som vill ha en pålitlig lektör vid sin sida.
Magnus Ståhlberg

Tack vare Hélène vågade vi skicka manuset till vår första bok till ett förlag. Hon hjälpte oss att få ordning på strukturen, karaktärerna och händelserna i boken. Dessutom peppade hon oss, med glädje och humor, att skriva vidare när hennes kommentarer kändes tunga. Det var självklart för oss att vända oss till Hélène med manusen för våra andra böcker.
Catharina Mann och Sture Eriksson

Hélène gav mig strukturerade råd och tips om både språket och hur jag kunde vara mera konsekvent i hanteringen av mina karaktärer. Hon är metodisk, kreativ och empatisk. Hon levererar ett förstklassigt arbete som innebar att jag kunde ta ett varv till med manuset med nya ögon, och mina samtal med henne gav nytt liv till berättelsen. Jag känner en genuin tacksamhet för allt den tid och det engagemang som Hélène lade ner. Värdefullt. Tusen tack!
Hans Rundberg

Hélène lyckades sätta fingret på både styrkor och svagheter i manuset och fick mig att se texten med nya ögon. Precis vad jag behövde för att kunna jobba vidare i det skedet jag var.
Susanne Fellbrink

Jag har haft förmånen att ha Hélène som lektör och är imponerad av hennes arbete. Hennes ögon fann saker där mina var blinda; hennes känsla för både detaljer och helhet lyfte såväl språk och stil som karaktärer och dramaturgi – fick boken att ta en form från början avsedd. Sist men inte minst, Hélènes insats gav entusiasm till nya projekt. Hon rekommenderas varmt.
Michael Tamelander

Tack, Hélène Tolstoy, den första att läsa och arbeta med råmanuset. Din uppmuntran och tro på berättelsen om Vera blåste författarliv i mig.
Elenor Thelander

Det var första gången jag lät någon professionell läsa något jag skrivit, och jag kunde inte ha valt en mer varsam, uppmuntrande och förstående läsare än Hélène, som samtidigt gav raka och konkreta tips för hur allt kunde förbättras. Efter hennes kommentarer är mitt manus ett väldigt mycket bättre sådant. Vad jag även kan säga är att Hélène hade klar blick för vad jag med historien ville säga på ett djupare plan, vilket var väldigt tillfredsställande. Jag kan inte rekommendera hennes tjänster nog.

Oskar T.

Stort, varmt och hjärtligt tack för ditt arbete med mitt manus. Så roligt och intressant att se var styrkor och svagheter befinner sig i manus. Roligt med dina glada gubbar.
Jag har tagit till mig av dina råd vilket avsevärt höjer manus. Vill tacka dig för att du sett där jag varit blind och okunnig. Nu känner jag mig trygg i utgivningen som är planerad till april 2024.
Gill Schultzberg