Bra att veta

Hur färdigt ska manuset vara?

Ju mer genomarbetat ett manus är innan det skickas till lektören, desto mer konkret hjälp kan författaren få. Här är några saker som är bra att tänka på:

• Läs gärna igenom din text högt för dig själv. Vrickar du tungan och snubblar över ord och formuleringar kan det vara ett tecken på att du behöver skriva om.

• Det är bra om en testläsare eller annan utomstående person har läst ditt manus och tittat på om storyn i sin helhet fungerar, hur karaktärerna uppfattas, och om de känns trovärdiga.

•  Se över småord som inte fyller någon funktion. Exempel på onödiga ord som gärna nästlar sig in i en text är: ju, faktiskt, egentligen, ganska, också, väldigt, så, alltså, plötsligt, förmodligen, väl, bara, sedan, troligen, lite. Word har en bra sökfunktion som gör det lätt att hitta orden.

• En lektörs arbete går ut på att belysa vad som behöver bearbetas eller utvecklas och lyfta fram det som fungerar.  Se lektören som din vän med fokus på vad som är bäst för ditt manus!

• Det är viktigt att du ger ditt manus den tid det förtjänar. Ställ in dig på att din text förmodligen kommer behöva redigeras många gånger innan du har ett färdigt manus.

Hur många ord innehåller en bok?

Personligen tycker jag att det är roligare med ord än med siffror, men lite kul tyckte jag att det var när jag hittade de här:

 

Roman: ca 60.000–100.000 ord.  Fantasy, sci fi och historiska romaner är ofta längre, 200.000 ord eller mer är inte ovanligt.

Romaner för unga vuxna ligger ofta på 55.000–70.000 ord.
Kortroman: ca 17.500–40.000 ord.

Novell: ca 1.500–7.500 ord men den kan vara längre.

 

Siffrorna är ungefärliga, undantag finns självklart.

Du skriver givetvis så många ord som din berättelse kräver.

 

Ordmängden hos några klassiker:

Slaugtherhouse Five av Kurt Vonnegut: 49.459 ord.

The Catcher in the Rye av J.D. Salinger: 73.404 ord.
To Kill A Mockingbird av Harper Lee: 99.121  ord.

War and Peace av Leo Tolstoj: 587.287 ord.

 

En boksida innehåller ungefär 250- 300 ord.
Den här sidan innehåller 374 ord.